A jogsítvány megszerzésének menete

A vezetői engedély (továbbiakban: jogsi) megszerzéséhez egy fix követelménysor teljesítése után lehet hozzákezdeni. Ezek a következők:

  • jelentkezés
  • gyakorlás
  • vizsgázás
  • okmányiroda

A jelentkezés feltételei:

Először is ki kell tölteni egy jelentkezési lapot az autósiskolában. Jó, ha van nálad egy igazolványkép (nem ez lesz a jogsiban), szükség van egy orvosi alkalmassági igazolásra, amit a háziorvos állít ki, valamint kell egy bizonyítvány, ami a nyolc általános elvégzését tanúsítja. Az igazolványképre és az orvosi igazolásra alapvetően nincs szükség magánál a jelentkezésnél, de nem árt mihamarabb beszerezni őket, hiszen ezek nélkül az iskola nem tud továbblépni.

Ezek után a tandíj befizetése következik, majd részvétel egy elméleti tanfolyamon. A tanfolyam elvégzése után, ha elég érettnek érzed magad, mehetsz KRESZ vizsgára.

A KRESZ vizsga sikeres teljesítése után jelentkezhetsz a gyakorlati oktatónál vezetésre (ennek pontos feltételeiről mindig az autósiskola tájékoztat).

A gyakorlati vezetés két részből áll. Az egyik az úgynevezett járműkezelési rész (rutin), a másik a forgalmi rész. A rutin vezetés minimum 9, a forgalmi vezetés minimum 20 óra gyakorlást ír elő. 2012. január 1-től az eddigi két vizsgát (járműkezelési és forgalmi) egyetlen gyakorlati vizsgára módosították.Ennek ellenére, fontos szerepe van a tanpályás gyakorlásnak, hiszen az elindulást, megállást,  kormányzást és a technikai feladatokat, tehát az autó alapszintű kezelését a rutinpályán tanulhatod meg.

Ha a forgalomban már levezetted a kötelező 20 órát, és  az oktatóddal együtt úgy látjátok, a tudásod elegendő a forgalmi vizsga követelményeinek, akkor az iskolád bejelent téged forgalmi vizsgára. Érdemes a tanárod véleményét kikérned, mielött vizsgára adod a fejed, mert ha esetleg azt javasolja,hogy még gyakoroljatok pár órát a megmérettetés elött,akkor azt érdemes fontolóra venned, hiszen ő jobban látja a hibáidat és ismeri a követelményi szintet.

Ezek mellett még egy vizsgakötelezettséged van, ez pedig az elsősegély vizsga. Utóbbit bármikor leteheted, mivel ez nincs semmilyen más vizsgához kötve. Az egyetlen fontos tény azonban az, hogy a jogsidat nem veheted át addig, amíg ez nincs meg.

Ha minden vizsgád sikerült, akkor legkorábban négy nappal a forgalmi vizsgád után bemehetsz a Petzvál József utca 39. szám alatt található hivatalba és átveheted a vizsgaigazolást. Ezek után bármelyik okmányirodában megcsinálják a jogsidat. 

Az alábbi linkekre kattintva már most megnézheted, hogy milyen vizsgafeladatokra kell felkészülnöd:

Válassz magadnak oktatót az oldalon, aki segít neked a felkészülni a gyakorlati vizsgákra!

Autósoktató választása